Οι πόλεις αποτελούν κόμβους για την ανταλλαγή ιδεών, για το εμπόριο, τον πολιτισμό, την επιστήμη, την παραγωγικότητα, την κοινωνική ανάπτυξη κ.ά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι πόλεις έχουν δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να προοδεύσουν κοινωνικά και οικονομικά.
Το να διατηρήσουμε, ωστόσο, τις πόλεις με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να προάγεται η ευημερία χωρίς την ταυτόχρονη κατάχρηση γης και την κατασπατάληση πόρων είναι μία πρόκληση από μόνο του.
Κάποιες από τις συχνές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αστικά κέντρα είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η έλλειψη κονδυλίων για την παροχή βασικών υπηρεσιών καθώς και η έλλειψη επαρκούς στέγασης και η υποβάθμιση των υποδομών.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μπορούν να ξεπεραστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσουν να ακμάζουν και να αναπτύσσονται, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη χρήση πόρων και μειώνοντας τη μόλυνση και τη φτώχεια. Το μέλλον το οποίο θέλουμε, είναι ένα μέλλον όπου οι πόλεις θα προσφέρουν ευκαιρίες για όλους, πρόσβαση σε υπηρεσίες, ενέργεια, στέγαση, μεταφορές κ.ά.
Για να επιτευχθούν βιώσιμες πόλεις σύμφωνα με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, απαιτούνται συντονισμένες δράσεις σε διάφορους τομείς. Ακολουθούν μερικές από τις κύριες δράσεις που μπορούν να εφαρμοστούν:
1. Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη:
2. Βιώσιμη Κινητικότητα:
3. Βιώσιμη Διαχείριση Πόρων:
4. Κοινωνική Συνοχή και Ισότητα:
5. Οικονομική Βιωσιμότητα:
6. Διακυβέρνηση και Συνεργασία:
Οι βιώσιμες πόλεις αποτελούν έναν από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΣΒΑ). Ο στόχος 11 συγκεκριμένα, αφορά τις «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες». Ωστόσο, οι βιώσιμες πόλεις συνδέονται και με άλλους στόχους, καθώς η βιωσιμότητα είναι μια ολιστική προσέγγιση.
Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι βιώσιμες πόλεις συνδέονται με τους 17 ΣΒΑ: